Odrasli se za ortodontsko zdravljenje odločijo največkrat zaradi estetskih razlogov ali zaradi težav z grizenjem. V nekaterih primerih  pacienti kot otroci niso imeli možnosti ortodontskega zdravljenja, včasih se je stanje po končanem ortodontskem zdravljenju pomembno poslabšalo – mogoče tudi zaradi ne preveč rednega nošenja vzdrževalnih aparatov.

V odrasli dobi so načela premikov zob podobna premikom v obdobju rasti in razvoja. Ob tem pa moramo poskrbeti, da ortodontsko zdravljenje ne pričnemo dokler niso zobje sanirani in dlesni brez znakov vnetja.

V odrasli dobi lahko opažamo poslabšanje stanja položaja enega ali več zob – povečanje naklona zoba naprej, nazaj, rotacije zob idr. To je največkrat posledica stalnega premikanja zob. Zobje se namreč ves čas premikajo – to je lahko posledica spreminjanja oblike čeljustnic, kot tudi drugih dejavnikov.

Položaj zob se lahko poslabša tudi zaradi prisotne parodontalne bolezni. Pri le-tej se nivo čeljustne kosti zniža in zobje se premaknejo – največkrat naprej. Med zobmi se pojavijo vrzeli.

Pri odraslih pacientih smo pozorni tudi na prisotnost morebitnih bolezni ter zdravil, ki jih pacient jemlje. Nekatere sistemske bolezni lahko vplivajo ne premike zob, prav tako zdravila.

Cilje ortodontskega zdravljenja pri odraslih določimo skupaj s pacientom.

Tehnike zdravljenja pri odraslih pacientih

Tehnike zdravljenja, ki jih uporabljamo, temeljijo na dejstvih, podprtih z znanstvenimi dokazi. Tako v medicini kot tudi v zobozdravstvu ima velik vpliv na uporabo določenih materialov, zdravil industrija. Z različnimi metodami oglaševanja lahko vplivajo tako na laično kot tudi strokovno javnost.

Zato je res pomembno, da strokovnjaki sledimo strokovni literaturi, da zaupamo dobro načrtovanim študijam in znanstvenim pregledom.

Pri odraslih zelo redko uporabljamo snemne aparate. Največkrat zdravimo s:

  • Fiksnimi aparati:
    • Fiksni aparati
    • Samozaklepni fiksni aparat
    • Estetski brezbarvni nosilci
  • Brezbarvnimi opornicami oz. prozornimi snemnimi aparati.

V določenih primerih ortodontske nepravilnosti pri odraslih ne moremo urediti samo z ortodontskim aparatom. Ko je nepravilnost preveč obsežna, se poslužujemo kombiniranega ortodontsko-kirurškega zdravljenja, ki mu pravimo ortognatsko zdravljenje. Le-to je indicirano, kadar so velikost in odnosi čeljustnic tako nepravilni, da zdravljenje z ortodontskim aparatom ne zadostuje.

Poudariti pa je potrebno, da je cilj zdravljenja odvisen predvsem od dobro določenih ciljev terapije, dobrega sodelovanja specialista in pacienta ter seveda znanja in izkušenj zdravnika. Tehnika zdravljenja je samo pot do cilja. Izbere se glede na želje pacienta in mnenje specialista.

Posebnosti ortodontskega zdravljenja odraslih

Pri odraslih se večkrat skupaj s pacientom odločimo za točno določene, omejene cilje zdravljenja, največkrat z namenom izboljšanja estetskega videza. Rast in razvoj sta v odrasli dobi končana in tako smo pri urejanju odnosu čeljustnic in tudi zobnih lokov lahko omejeni. Prav tako je lahko prisotna parodontalna bolezen, ki včasih lahko omeji premike zob.

Znižanje čeljustne kosti, ki je posledica parodontalne bolezni, ne preprečuje ortodontskega zdravljenja, potrebno pa je zagotoviti, da niso prisotni znaki vnetja.

Ortodont in pacient skupaj določita namen zdravljenja in točno določita, kaj je mogoče urediti in kaj ne. Prav tako je potrebno poznati neželene učinke ortodontskega zdravljenja.

Ustna higiena pacientov s fiksnim ortodontskim aparatom