Fiksni (nesnemni) ortodontski aparati

Ortodontsko zdravljenje s fiksnim (nesnemnim) ortodontskim aparatom je še vedno najpogosteje uporabljena metoda – predvsem zaradi njegove natančnosti pri poravnavi zob in ureditvi griza.

Če želimo, da je aparat manj viden, uporabimo estetske nosilce (zvezdice), ki so veliko manj vidni in zato se za njih odločajo predvsem odrasli pacienti. So iz porcelana in zato je njihova vidnost neprimerno manjša.

Uporabimo lahko tudi samozaklepne fiksne aparate. To pomeni, da okrog nosilcev ni elastičnih ligatur, temveč se zapirajo s posebnimi vzmetnimi vratci. Nameščanje in postopek zdravljenja je podoben kot pri klasičnih nesnemnih aparatih. Primerni so za določene vrste nepravilnosti. O njihovi uporabi se posvetujete z ortodontom.

Alignerji ali prozorne folije

Posebno med odraslimi pacienti so vedno bolj popularni in zaželjeni alignerji (prozorne folije) – nevidni oz. manj vidni ortodontski aparati. Tako kot fiksni aparati, zobe premikajo postopoma. Načeloma se eno folijo nosi pribiližno 10 – 14 dni, nato sledi nova.

Ta vrsta aparatov je primerna za določene nepravilnosti, zato je potreben posvet z ortodontom, ki zna pravilno načrtovati vaše zdravljenje.

Nosi se jih skoraj ves dan. Zaradi estetskega izgleda in lažjega čiščenja si jih pacienti vedno bolj želijo.