1. Zakaj ortodontsko zdravljenje?

Ortodontija oz. čeljustna in zobna ortopedija je specialistična veda zobozdravstva, ki se ukvarja z usmerjanjem razvoja čeljustnic, zobnih lokov in zob ter premikanjem zob v čeljustni kosti. To vodi do pravilnega položaja zob in njihove bolj enakomerne obremenitve. Posledica je optimalen griz in izboljšan estetski videz – tako zobnih lokov kot tudi obraza.

V odrasli dobi zdravimo nepravilnosti, ki so prisotne že iz obdobja otroštva oz. mladostništva in/ali nepravilnosti, ki so nastale kasneje – npr. zaradi izgube enega ali več zob, znižanja nivoja čeljustne kosti (kot posledica parodontalne bolezni), zaradi poslabšanja tesnega stanja oz. položajnih nepravilnosti zob.

Ortodontsko zdravljenje poskrbi, da imajo zobje pravilen položaj in pravilen odnos. Izboljša se lahko funkcija žvečenja, grizenja, včasih tudi govora. Če uredimo tesno stanje, ki vodi do nepravilnega položaja zob, lahko nato lažje skrbimo za ustno higieno in s tem izboljšamo ustno zdravje.

Prav tako se seveda izboljša izgled. Nasmeh je lepši, pravilnejši. Velikokrat slišimo oz. beremo, da ortodontsko zdravljenje poskrbi za boljši videz. Da boljši videz vodi do boljšega počutja, večje samozavesti, večjih možnosti za uspeh, tako na osebnem kot tudi profesionalnem področju.

Je to res?

Seveda je posledica ortodontskega zdravljenja lepši nasmeh, lepši izgled. A samozavest ni in ne sme biti odvisna zgolj od izgleda. Izgled je samo del, pomemben del naše samopodobe, nikakor pa ne edini. Zato so potrebni tudi drugi dejavniki. Želim si, da bi rezultati ortodontskega zdravljenja prispevali k odkrivanju in grajenju notranjega osebnostnega jedra, vaši celosti, na kateri temelji vaša samozavest. Da bi bili bolj harmonični zobno-čeljustni odnosi del širše poti k notranji harmoniji.

2. Kdo izvaja ortodontsko zdravljenje?

Prav je, da se za ortodontsko zdravljenje odločite pri specialistu ortodontu. Specialist ortodont ima znanja tako iz področja razvoja in rasti glave in obraza, tehnik zdravljenja, mehanizmov bioloških odgovorov na različne premike zob, pozna neželene učinke ortodontskega zdravljenja. Prav tako je pomembno, da je seznanjen z vašim sistemskim zdravjem, vašimi navadami, kar ključno vpliva na načrtovanje terapije.

Izberite si specialista z izkušnjami in referencami. Prav je, da je diagnoza nepravilnosti, načrt in izvedba zdravljenja posledica visoke ravni znanja, izkušenj in empatije do pacientovih težav.

3. Koristi ortodontskega zdravljenja

 • Razrešitev tesnega stanja ali zapiranje vrzeli
 • Poravnava zob v zgornjem in spodnjem zobnem loku
 • Ureditev griza
 • Zmanjšanje možnost poškodbe zob
 • Izboljšanje videza
 • Uvrstitev neizraslih oz. impaktiranih zob v zobni lok
 • Priprava na protetično rehabilitacijo (izrvanava zob, priprava vrzeli)
 • Zdravljenje posledic parodontalne bolezni (pomik zgornjih zob naprej, razmiki med zobmi, nagnjeni zobje).

4. Najbolj pogosti vzroki obiska ortodonta

 • Tesno stanje, ki vodi do nepravilnega položaja zob – predvsem v sprednjem področju zobnih lokov
 • Najprej nagnjeni zgornji sprednji zobje
 • Nepravilen griz (globok griz, odprt griz,…)
 • Asimetrija v položaju zob, zobnih lokov, asimetrija obraza
 • Neizrasli oz. impaktirani zobje – nekateri zobje zaradi nepravilnega položaja zasnove ali drugih razlogov ne izrastejo v ustno votlino. Ortodontsko zdravljenje je namenjeno uvrstitvi teh zob v zobni lok.
 • Stanja po poškodbi enega ali več zob

5. Neželeni učinki ortodontskega zdravljenja in zapleti

Najbolj pogosti neželeni učinki ortodontskega zdravljenja so beli madeži in karies na površinah, kjer so nalepljeni nosilci in vnetje obzobnih tkiv. Pri otrocih in mladostnikih so bolj pogosto kot pri odraslih.

Beli madež – definicija

Na pojavnost tako belih madežev kot vnetja dlesni lahko vpliva pacient sam s pravilno ustno higieno (povezava do navodil). Redno čiščenje zob s pravilno tehniko, primerno zobno pasto in uporabo fluoridov (npr. ustne vode) lahko prepreči zgoraj omenjene neželene učinke.

Da bi preprečili nastanek belih madežev, kariesa in vnetje dlesni, pacienta že pred začetkom zdravljenja poučimo o pravilnih tehnikah in pripomočkih. Prav tako ves čas zdravljenja spremljano stanje ustne higiene.

Pri odraslih pacientih moramo biti izjemno pozorni, da se ne pojavi vnetje dlesni. Saj le-to v odrasli dobi lahko vodi do večjega obsega parodontalne bolezni in izgube čeljustne kosti.

Določeni neželeni učinki, ki se pojavljajo dosti bolj redko, pa niso odvisni od sodelovanja pacientov. Pojavijo se predvsem zaradi preveč intenzivnih odgovorov na delovanje ortodontske sile – resorpcija korenine zob in resorpcija čeljustne kosti, ki ni posledica prisotnosti oblog. Resorpcije korenine naj bi bile pogostejše pri zobeh, ki so bili v preteklosti poškodovani, pri pacientih, kjer ortodontsko zdravljenje traja zelo dolgo in so bile uporabljene močne sile, pri posebni obliki korenin in pri pacientih, ki imajo prizadet imunski sistem.

6. Koliko stane ortodontsko zdravljenje?

Cena je odvisna od vrste in obsega nepravilnosti in tudi vrste ortodontskega aparata. Zato je primerno, da se cena določi po osnovnih preiskavah.

Možno je seveda obročno plačevanje, ki poteka ves čas ortodontskega zdravljenja glede na dogovor med pacientom in ortodontom.